Sekretar Mehanizma Olufemi Elias u službenoj posjeti Republici Hrvatskoj

Sekretarijat
Haag
Sekretar Mehanizma Olufemi Elias
Sekretar Mehanizma Olufemi Elias

Sekretar Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam), g. Olufemi Elias, boraviće u službenoj posjeti Zagrebu, Republika Hrvatska, od 3. do 4. oktobra 2018.

U sklopu posjete, sekretar Elias će se sastati s hrvatskim ministrom pravde, g. Draženom Bošnjakovićem, radi razgovora o tekućoj saradnji između Mehanizma i hrvatskih vlasti, kao i mogućem osnivanju informativnog centra o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Zagrebu.

Sekretar Elias će se takođe sastati s predsjednikom Vrhovnog suda Hrvatske, sudijom Đurom Sessom, kao i sa drugim dužnosnicima tog suda, radi razgovora o nizu pitanja, uključujući pružanje pomoći Mehanizma državnim organima u rješavanju slučajeva ratnih zločina.

Tokom posjete Zagrebu, sekretar će održati brifing sa predstavnicima diplomatskog kora u Hrvatskoj, kako bi ih obavijestio o mandatu, prioritetima i tekućim aktivnostima Mehanizma.

Sekretar Elias će se takođe sastati s predstavnicima civilnog društva angažovanim u oblasti tranzicione pravde, radi razgovora o njihovim tekućim aktivnostima u odnosu na rad Mehanizma i naslijeđe MKSJ-a, kao i o potencijalnim oblastima daljnje saradnje.

Ovo je druga u nizu planiranih posjeta g. Eliasa bivšoj Jugoslaviji otkada je preuzeo dužnost sekretara Mehanizma u januaru 2017. On je posjetio Bosnu i Hercegovinu u julu ove godine, dok je posjeta Republici Srbiji planirana u narednim mjesecima.