Predsjednik Agius završio službeni posjet Republici Hrvatskoj

Predsednik
Haag
Predsjednik Carmel Agius
Predsjednik Carmel Agius

Sudac Carmel Agius, predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove (Mehanizam), završio je jučer trodnevni službeni posjet Zagrebu, Hrvatska.

Predsjednik Agius se za vrijeme posjeta sastao s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem, ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenicom, i s državnom tajnicom u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andrejom Metelko-Zgombić. Nazočna je bila i veleposlanica Republike Hrvatske u Kraljevini Nizozemskoj Dubravka Plejić Marković.

Predsjednik Agius je dužnosnicima izložio najnovije informacije o trenutnim aktivnostima Mehanizma, a razgovaralo se i o nizu drugih tema, među ostalim o značaju regionalne suradnje u kaznenom postupcima za ratne zločine koji se vode na domaćim sudovima, kao i suradnje zemalja bivše Jugoslavije s Mehanizmom. Također se detaljnije razgovaralo o osnivanju Informativnog centra Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Zagrebu, kao i o  mjestu gdje će centar biti smješten.

Osim toga, predsjednik Agius sastao se s predstavnicima najviših sudova u Hrvatskoj, i to s predsjednikom Vrhovnog suda, sucem Radovanom Dobronićem, predsjednikom Kaznenog odjela Vrhovnog suda, sucem Damirom Kosom, kao i s predsjednikom nedavno osnovanog Visokog kaznenog suda, sucem Željkom Horvatovićem. Za vrijeme tih sastanaka, suci su razgovarali o tehničkim pitanjima, uključujući pitanje nadležnosti i trenutne aktivnosti njihovih sudova.

U sklopu službenog posjeta predsjednik Agius također je održao predavanje studentima Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u vezi s osnivanjem i mandatom Mehanizma i nasljeđem Međunarodnih sudova koji su mu prethodili: MKSJ-om i Međunarodnim kaznenim sudom za Ruandu. Na koncu, predsjednik je posjetio izložbu pod naslovom “Sloboda se njegovim imenom zove” u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, koja obilježava 30 godina pada Vukovara, a pokazan mu je izbor iz zbirke rijetkih knjiga knjižnice.

Posjet, koji je prvotno bio planiran za travanj 2020., bio je prvi posjet predsjednika području bivše Jugoslavije od izbijanja pandemije COVID-19.