Predsjednik Agius susreo se s generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antóniom Guterresom

Predsednik
New York
IRMCT President, Judge Carmel Agius (left), meets with United Nation Secretary-General António Guterres UN Photo/Eskinder Debebe

Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam), sudija Carmel Agius, juče se u New Yorku susreo s generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija, g. Antóniom Guterresom. Bio je to njihov posljednji susret prije nego što predsjednik Agius odstupi s dužnosti predsjednika Mehanizma, 1. jula 2022.

Na početku, generalni sekretar je izrazio dobrodošlicu predsjedniku Agiusu, te duboku zahvalnost na obavljenom poslu i izvanrednom vođenju Mehanizma od januara 2019. Nakon što je pohvalio napredak koji je ostvario Mehanizam, generalni sekretar je takođe naglasio njegov važan doprinos međunarodnom krivičnom pravosuđu, za koje je rekao da je od ključne važnosti da bude očuvano.   

Predsjednik Agius je pak generalnom sekretaru izrazio duboku zahvalnost na trajnom povjerenju i podršci, rekavši da mu je to što je bio predsjednik Mehanizma i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju prije toga, bila najveća čast u životu.

Predsjednik Agius je napomenuo da će, nakon tri i po godine na čelu Mehanizma, koje su bile ispunjene zadovoljstvom, ali i izazovima, odstupiti s dužnosti s osjećajem ponosa zbog napretka Mehanizma, što je bilo zajedničko postignuće. U tom kontekstu, ogroman poticaj mu je predstavljalo to što su aktivnosti Mehanizma uključene u Izvještaj generalnog sekretara o radu Organizacije za 2021. godinu kao ključni rezultat promovisanja pravde i međunarodnog prava.

Predsjednik je takođe naglasio svoje uvjerenje da će Mehanizam i dalje dobro raditi pod vodstvom njegove nasljednice, te da će opet imati koristi od izvanredne podrške Službe za pravne poslove Ujedinjenih nacija. S tim u vezi, odao je priznanje podsekretaru UN-a za pravne poslove i  pravnom zastupniku Ujedinjenih nacija, g. Miguelu de Serpa Soaresu i pomoćniku generalnog sekretara za pravne poslove, g. Stephenu Mathiasu.

Na kraju, predsjednik Agius je rekao generalnom sekretaru da ostaje posvećen međunarodnoj krivičnoj pravdi i misiji Ujedinjenih nacija kao i uvijek, te da i dalje stoji na raspolaganju da radi kao sudija Mehanizma.

Predsjednik Agius će u New Yorku pred Savjetom bezbjednosti Ujedinjenih nacija izložiti Dvadeseti izvještaj o napretku Mehanizma.