Predsednik Meron predstavlja prvi izveštaj o radu MMKS Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija

Mehanizam
The Hague
President Meron
President Meron

Predsednik Theodor Meron danas je savetu bezbednosti predstavio prvi izveštaj o radu Mehanizma za međunarodne krivične sudove (Mehanizam ili MMKS) od pokretanja ogranka Mehanizma u Arushi koji je počeo s radom 1. jula 2012. Predsednik je izvestio da je Mehanizam “već duboko posvećen ispunjenju svog mandata”, i pružio uveravanja članovima Saveta bezbednosti o svojoj rešenosti da Mehanizam postane “uzorna institucija”

Predsednik je obavestio Savet bezbednosti da je usvojen Pravilnik o postupku i dokazima Mehanizma i da je počelo izdavanje naloga i odluka u oblastima koje su u njegovoj nadležnosti. Takođe je istakao da je Mehanizam preuzeo nadležnost za podršku i zaštitu skoro 3.000 zaštićenih svedoka koji su svedočili u predmetima okončanim pred Međunarodnim krivičnim sudom za Ruandu (MKSR). Osim toga, predsednik Meron je obavestio Savet bezbednosti da je, u skladu s mandatom koji mu je poveren, Mehanizam preuzeo nadležnost u vezi s pitanjima izvršenja kazni koje je izrekao MKSR, preuzeo odgovornost za nadgledanje predmeta koje je MKSR prosledio nacionalnim pravosudnim sistemima i počeo da pruža pomoć državama u njihovim nacionalnim istragama i krivičnim gonjenjima pojedinaca optuženih za zločine u vezi s genocidom u Ruandi.

Predsednik Meron je izvestio da su uveliko u toku pripreme za pokretanje haškog ogranka Mehanizma, koji će početi s radom 1. jula 2013. Napomenuo je da se već sada očekuje da će eventualni žalbeni postupci u predmetima Šešelj, Karadžić, Hadžić i Mladić koji se vode pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), biti vođeni pred Mehanizmom, kao i eventualni žalbeni postupak u predmetu Ngirabatware koji se vodi pred MKSR.

Predsednik je naglasio da će Mehanizam, iako će se njegove pravosudne aktivnosti odnositi na vođenje žalbenih postupaka nasleđenih od MKSR i MKSJ, biti spreman da vodi prvostepena suđenja u postupcima protiv Féliciena Kabuge, Augustina Bizimane i Protaisa Mpiranye, trojice optuženih pred MKSR čiji predmeti nisu prosleđeni nacionalnim pravosudnim sistemima. Predsednik je pozvao Savet bezbednosti da u tom smislu pomogne Mehanizmu: “Uhapsiti ovu trojicu optuženih koji su u bekstvu i suditi im predstavlja jedan od najviših prioriteta za Mehanizam”.

Predsednik je podvukao koliko je počastvovan time što je imenovan za predsednika Mehanizma: “Nadgledajući osnivanje i rad Mehanizma, osećam posebnu odgovornost da međunarodnoj zajednici dokažem da pravičnost i efikasnost nisu međusobno isključivi koncepti. Učiniti međunarodnu krivičnu pravdu dugoročno održivom u velikoj meri zavisi od dokazivanja da ona može biti efikasna, efektivna i pristupačna mogućnost za međunarodnu zajednicu”. 

Završavajući svoje obraćanje predsednik Meron je zahvalio članovima Saveta bezbednosti na njihovoj kontinuiranoj podršci Mehanizmu i pozvao ih da uvide potencijal Mehanizma: “Mehanizam ima potencijal da se nadoveže na uspehe svojih prethodnika tako što će stvoriti jednu uzornu instituciju koja je efektivna i efikasna i predstavlja duboku posvećenost međunarodne zajednice borbi protiv nekažnjivosti. Radujem se našoj budućoj saradnji kojom ćemo ovaj potencijal pretvoriti u realnost”.

Mehanizam je osnovao Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija i on ima mandat da obavlja niz ključnih funkcija MKSJ i MKSR. Predsednik će svakih šest meseci podnositi izveštaje Savetu bezbednosti o napretku u radu Mehanizma.