Predsednik Mehanizma u prvoj zvaničnoj posetu Ruandi

Predsednik
Arusha
Predsednik Carmel Agius
Predsednik Carmel Agius

Predsednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam), sudija Carmel Agius, boraviće u zvaničnoj poseti Republici Ruandi od 1. do 7. aprila 2019.

Tokom te sedmice, predsednik Agius održaće niz sastanaka s visokom zvaničnicima vlade. Osim toga, posetiće više spomen obeležja i sastati se s predstavnicima civilnog društva, uključujući i udruženja žrtava. U sklopu svoje posete, predsednik će se takođe sastati sa zaposlenima kancelarije Mehanizma u Kigaliju. Predsednik Agius će takođe učestvovati u međunarodnoj konferenciji Kwibuka25, a svoju posetu će okončati učešćem u zvaničnoj ceremoniji obeležavanja 25. komemoracije genocida nad pripadnicima plemena Tutsi 1994. godine u nedelju, 7. aprila 2019. 

Ovo će biti prva poseta predsednika Agiusa Republici Ruandi u svojstvu predsednika Mehanizma, i održava se u skladu s njegovom iskazanom namerom da uspostavi bliže veze između Mehanizma i vlade i naroda Ruande.

Predsednik Agius preuzeo je funkciju predsednika Mehanizma 19. januara 2019, nakon što je bio sudija Mehanizma od njegovog osnivanja 2012. godine. Prethodno je 16 godina obavljao dužnost sudije Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, uključujući i funkciju potpredsednika (2011-2015) i poslednjeg predsednika (2015-2017).