Nova predsjednica Mehanizma, sudija Graciela Gatti Santana, učestvovaće u komemoraciji povodom dvadeset sedme godišnjice genocida u Srebrenici

Predsednik
Haag
Predsjednica Graciela Gatti Santana
Predsjednica Graciela Gatti Santana

Predsjednica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam), sudija Graciela Gatti Santana, putovaće u Bosnu i Hercegovinu  da bi učestvovala u nizu događaja kojima će se obilježiti dvadeset sedma godišnjica genocida u Srebrenici.  

U nedjelju, 10. jula, predsjednica Gatti Santana će učestvovati u međunarodnoj konferenciji pod nazivom “Heroine Srebrenice” u Memorijalnom centru Srebrenica u Potočarima, u Bosni i Hercegovini, gdje će održati uvodni govor.

U ponedjeljak, 11. jula, predsjednica će, zajedno s većim brojem međunarodnih i domaćih  zvaničnika, učestvovati u službenoj komemorativnoj ceremoniji koja će se održati u Memorijalnom centru Srebrenica u Potočarima.

U Sarajevu, u utorak, 12. jula, predsjednica Gatti Santana će učestvovati u diplomatskom brifingu za diplomate akreditovane u Bosni i Hercegovini i predstavnike međunarodnih organizacija, gdje će podnijeti izvještaj o aktuelnim aktivnostima i prioritetima Mehanizma.

Predsjednica će se tokom svoje posjete Bosni i Hercegovini također sastati s većim brojem visokih zvaničnika, predstavnicima grupa žrtava, i drugima.

Ovo je prva posjeta predsjednice Gatti Santana području bivše Jugoslavije od preuzimanja predsjedničke dužnosti u Mehanizmu 1. jula 2022.