Nastavnici povijesti iz Hrvatske učestvovali u novoj obuci PMI-ja

Mehanizam
Haag
Nastavnici povijesti iz Hrvatske učestvovali u novoj obuci PMI-ja

Program Mehanizma za informisanje zajednica pogođenih sukobima (PMI) održao je 6. studenog online radionicu o načinima korištenja sudskih arhiva MKSJ-a i Mehanizma za više od 20 nastavnika povijesti iz cijele Hrvatske. Bila je to šesta u nizu radionica i obuka održanih ove godine za nastavnike povijesti/istorije iz bivše Jugoslavije.

Radionica, koju je vodila koordinatorka za rad sa mladima gospođa Anisa Sućeska, organizovana je u saradnji sa Evropskim udruženjem nastavnika i profesora istorije (EUROCLIO), Hrvatskom udrugom nastavnika povijesti i drugim udruženjima nastavnika povijesti/istorije iz država nastalih raspadom bivše Jugoslavije. Cilj radionice bio je da obuči nastavnike povijesti kako da na najbolji način upotrebe sudski utvrđene činjenice pri kreiranju obrazovnog materijala vezanog za sukobe devedesetih u bivšoj Jugoslaviji.

Nastavnici povijesti su tokom radionice radili na pripremi lekcija i nastavnih planova za učenike srednjih škola, koristeći za tu namjenu svjedočenja i druge materijale iz digitalne sudske arhive MKSJ-a i Mehanizma. Nadovezujući se na prethodne obuke, održane u julu ove godine, učesnici su razmatrali mogućnosti za korištenje arhive za dopunske obrazovne materijale i predložili su niz savremenih tema kojima bi se mogli baviti, kao što su pitanja izbjeglica, medijske propagande i dječjih prava.

Obuke o korištenju arhiva MJSK-a i Mehanizma za nastavnike povijesti/istorije, dio su PMI-ja, koji velikodušno podržava Evropska unija. Aktivnosti PMI-ja koje se sprovode u Hrvatskoj pomaže Ministarstvo vanjskih poslova Švicarske.

Cilj PMI-ja je da unaprijedi znanje i razumijevanje građana i lokalnih zajednica u zemljama bivše Jugoslavije o zločinima počinjenim u sukobima 1990-ih godina, na osnovu predmeta MKSJ-a i Mehanizma.