Mehanizam ugostio delegaciju Državne komisije Kenije za koheziju i integraciju

Mehanizam
Arusha
Zvaničnici MMKS s predstavnicima Državne komisije Kenije za koheziju i integraciju u ogranku Mehanizma u Arushi
Zvaničnici MMKS s predstavnicima Državne komisije Kenije za koheziju i integraciju u ogranku Mehanizma u Arushi

U sredu, 22. marta 2017, Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS ili Mehanizam) bio je domaćin delegaciji Državne komisije Kenije za koheziju i integraciju (Komisija) u sedištu ogranka Mehanizma u Arushi Delegaciju komisije, koja je statutarno telo osnovano u Keniji 2008. godine kao odgovor na postizborno nasilje u Keniji od 2007. do 2008. godine, predvodio je predsedavajući Komisije Morris Dzoro.

Predstavnici predsednika, tužioca i sekretara Mehanizma poželeli su delegaciji srdačnu dobrodošlicu i upoznali je s funkcijama i strukturom Mehanizma, te ulogama i zaduženjima svakog od tri organa Mehanizma.

Gospodin Morris Dzoro predstavio je pregled mandata Komisije, koji uključuje savetovanje Vlade Kenije u vezi s pristupima jačanju kohezije i integracije među građanima Kenije kako bi se predupredilo izbijanje nasilja. Delegacija Komisije i zvaničnici MMKS razgovarali su o različitim temama, između ostalog i o važnosti usredsređenih napora ka prevenciji međunarodnih zločina, jačanju nacionalnih institucija s ciljem pozivanja na odgovornost za međunarodne zločine, zaštiti svedoka i praksi Mehanizma u izvršenju kazni, kao i o odnosu Mehanizma i nacionalnih pravosudnih sistema u vezi s pitanjima u nadležnosti svakog od njih i s njihovom međusobnom saradnjom.

Delagacija Komisije okončala je posetu obilaskom novog objekta Mehanizma u Arushi.