Demokratska Republika Kongo prebacila Ladislasa Ntaganzwu u Ruandu

Tužilaštvo
Arusha, Haag
Ladislas Ntaganzwa
Ladislas Ntaganzwa

Ladislas Ntaganzwa, jedan od devetorice optuženih pred MKSR koji su bili u bekstvu, za kojima je raspisana poternica zbog zločina počinjenih tokom genocida u Ruandi 1994. godine, prebačen je juče iz Demokratske Republike Kongo u Ruandu kako bi mu se sudilo, u skladu s međunarodnim nalogom za hapšenje koji je izdao Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS).
 
Optužnicu protiv Ladislasa Ntaganzwe, bivšeg gradonačelnika Opštine Nyakizu u prefekturi Butare, podigao je 1996. godine Međunarodni krivični sud za Ruandu (MKSR) za genocid i zločine protiv čovečnosti zbog masakra hiljada pripadnika plemena Tutsi u njegovoj opštini, uključujući okrug Cyahinda i brdo Gasasa, za vreme genocida nad pripadnicima plemena Tutsi u Ruandi 1994. godine, tokom kojeg su i umereni pripadnici plemena Hutu, kao i drugi koji su se protivili genocidu, ubijeni. Za njega se takođe navodi i da je organizovao silovanja i dela seksualnog nasilja izvršena nad mnogim ženama. Tužilac MKSR je njegov predmet, zajedno s predmetima protiv još petorice optuženih pred MKSR koji su u bekstvu, prosledio Ruandi radi suđenja.
 
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je Rezolucijom 2256 (2015) pozvao Demokratsku Republiku Kongo da bez odlaganja prebaci Ladislasa Ntaganzwu u Ruandu radi suđenja.
 
Tužilac MMKS, g. Serge Brammertz, pozdravio je odluku Demokratske Republike Kongo da prebaci Ladislasa Ntaganzwu u Ruandu, i napomenuo da su time ispunjene njene međunarodne obaveze u skladu s rezolucijama Saveta bezbednosti  1966 (2010) i 2256 (2015). Tužilac je posebno zahvalio ministru pravde Demokratske Republike Kongo, g. Alexisu Thambweu-Mwambi, na ličnom angažovanju u ovom predmetu. Tužilac Brammertz je izjavio: “Demokratska Republika Kongo ima dug istorijat saradnje s MKSR, koji je sada nastavljen s MMKS”. Tužilac je takođe napomenuo da je “predmet protiv Ladislasa Ntaganzwe samo poslednji u dugačkom nizu hapšenja i prebacivanja optuženih za genocid u Ruandi koji su bili u bekstvu, koja je izvršila Demokratska Republika Kongo”.
 
Još osmorica optuženih pred MKSR i dalje su u bekstvu, uključujući i trojicu optuženih na najvišim funkcijama kojima treba da se sudi pred MMKS, Feliciena Kabugu, Augustina Bizimanu i Protaisa Mpiranyu. Tužilac Brammertz pozvao je međunarodnu zajednicu i države da pruže punu podršku MMKS kako bi se obezbedilo hapšenje i prebacivanje preostalih optuženih koji su u bekstvu.