PMI započeo ciklus radionica za nastavnike povijesti u Hrvatskoj

Mehanizam
Haag
PMI započeo ciklus radionica za nastavnike povijesti u Hrvatskoj

Program Mehanizma za informisanje zajednica pogođenih sukobom (PMI) održao je u subotu 21. novembra radionicu o načinima korištenja sudskih arhiva MKSJ-a i Mehanizma za više od 35 nastavnika povijesti iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja. To je bila prva u nizu radionica i treninga planiranih za nastavnike povijesti u Hrvatskoj.

Radionica, koju je vodila koordinatorka PMI-ja za rad sa mladima Anisa Sućeska, organizovana je u saradnji sa Evropskim udruženjem  nastavnika i profesora istorije (EUROCLIO) i Hrvatskom udrugom nastavnika povijesti. Cilj radionice bio je da se nastavnike povijesti obuči kako da što efikasnije koriste sudski utvrđene činjenice u izradi obrazovnog materijala o sukobima na području bivše Jugoslavije 1990-ih.

Obuke o korišćenju arhiva MKSJ-a i Mehanizma za nastavnike povijesti dio su šireg Programa Mehanizma za informisanje započetog u januaru 2019. godine.

PMI velikodušno podržava Evropska Unija, a njegove aktivnosti u Hrvatskoj pomaže Ministarstvo spoljnih poslova Švicarske. Cilj rada PMI-ja je da unaprijedi znanje i razumijevanje građana i zajednica u državama nastalim raspadom bivše Jugoslavije o zločinima počinjenim u tom regionu tokom sukoba 1990-ih, na temelju predmeta vođenih pred MKSJ-om i Mehanizmom.