Predsjednik Agius podnosi Godišnji izvještaj Generalnoj skupštini UN-a

Predsednik
Arusha, Haag
Predsjednik Carmel Agius (na fotografiji) prezentuje sedmi Godišnji izvještaj Mehanizma
Predsjednik Carmel Agius (na fotografiji) prezentuje sedmi Godišnji izvještaj Mehanizma

Predsjednik Carmel Agius podnio je juče sedmi Godišnji izvještaj Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam) Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (Skupština). To je bio prvi  put da se predsjednik Agius obraća Skupštini otkako je preuzeo dužnost u januaru 2019.  

Na početku svog izlaganja, predsjednik Agius je čestitao njegovoj ekselenciji Tijjaniju Muhammad-Bandeu iz Nigerije na izboru za predsjedavajućeg sedamdeset četvrte sjednice Skupštine. Potom je Skupštinu upoznao sa razvojem sudskih aktivnosti u oba ogranka Mehanizma i naveo da se očekuje da će najveći dio predmeta koji su u toku biti zaključen do kraja 2020. On je međutim podsjetio da Mehanizam ima niz drugih rezidualnih funkcija koje će nastaviti da obavlja nakon što se okonča osnovni rad suda, uključujući nadzor nad sprovođenjem kazni, zaštitu žrtava i svjedoka, pružanje pomoći nacionalnim jurisdikcijama, praćenje predmeta koji su proslijeđeni nacionalnim sudovima i čuvanje i upravljanje arhivama Mehanizma i međunarodnih sudova koji su njegovi prethodnici.

Kad je riječ o pronalaženju i hapšenju preostalih bjegunaca optuženih pred Međunarodnim krivičnim sudom za Ruandu (MKSR), predsjednik Agius je napomenuo da Južna Afrika još uvijek nije sprovela nalog za hapšenje koji je tužilaštvo Mehanizma izdalo za bjegunca za koga je utvrđeno da se nalazi u toj državi. On je pozvao sve države članice da ispunjavaju svoje međunarodne pravne obaveze u tom smislu. Predsjednik je takođe zatražio podršku država članica po pitanju relokacije devet osoba koje je MKSR ili oslobodio optužbi ili pustio na slobodu, a koje ne mogu ili se plaše da se vrate u zemlje čiji su državljani. On je izjavio da su prava tih pojedinaca u velikoj mjeri ugrožena održavanjem statusa quo, te da je od ključne važnosti, kako za kredibilitet Mehanizma, tako i Ujedinjenih nacija, da im se omogući da ponovo izgrade svoj život.      

Predsjednik Agius je potom izvijestio o inicijativama koje se preduzimaju kako bi se pospješila usaglašenost prakse i postupaka u ograncima Mehanizma u Arushi i Haagu, a u cilju jačanja saradnje i povećanja efikasnosti. On je takođe skrenuo pažnju Skupštine na prijedlog budžeta za 2020., koji je umjeren, i naglasio da će, ukoliko on bude odobren, to omogućiti Mehanizmu da okonča najveći dio postojećih sudskih aktivnosti i da se pripremi za svedeniji obim djelovanja nakon 2020.

U tom kontekstu, predsjednik je istakao svoje uvjerenje da će međunarodno krivično pravosuđe uvijek zasluživati da međunarodna zajednica u njega ulaže vrijeme i resurse. Apelovao je na države članice da i dalje u najvećoj mogućoj mjeri podržavaju Mehanizam, kao i druge međunarodne sudove, kako bi se podržale vrijednosti na temelju kojih su osnovane Ujedinjene nacije prije sedamdeset i četiri godine.

U zaključku, predsjednik Agius je izrazio svoju duboku zahvalnost državama članicama na dosadašnjoj podršci, kao i nadu da će one odobriti Mehanizmu potrebne resurse kako bi sproveo svoj mandat na što efikasniji i djelotvorniji način.