Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, g. Serge Brammertz, danas je bio domaćin sastanka visokih zvaničnika iz institucija koje se bave traženjem lica nestalih tokom sukoba u Bosni i Hercegovini (BiH). Sastanku su prisustvovali v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordana Tadić, direktor Agencije za istrage i zaštitu Perica Stanić, članovi kolegija Instituta za nestale osobe BiH, te predstavnici Međunarodnog komiteta crvenog krsta (MKCK) i Međunarodne komisije za traženje nestalih.

Do sada su u Bosni i Hercegovini postignuti značajni rezultati u traženju nestalih lica; međutim, hitno su potrebni daljnji rezultati. Kroz rad ovih šest institucija i drugih partnera, desetine hiljada nestalih je do sada pronađeno i vraćeno njihovim porodicama. Veliki broj porodica iz svih krajeva, svih nacionalnosti i pripadnosti, još uvijek čeka na informacije o sudbini njihovih najmilijih i na smiraj kakav oni zaslužuju.

Ovih šest institucija je naglasilo svoju posvećenost traženju lica nestalih u sukobima.

Tužilaštvo Mehanizma i MKCK zajednički rade na projektu pružanja podrške Bosni i Hercegovini i regionalnim institucijama tako što vrše sveobuhvatan pregled i analizu svih materijala koje je prikupilo Tužilaštvo Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u cilju pronalaženja daljih tragova o sudbini lica koja se još uvijek vode kao nestala.

Institucije BiH poduzimaju značajne korake u cilju jačanja svojih napora. Tužilaštvo BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu oformili su posebne jedinice ili odjeljenja za rad na traženju nestalih i na ekshumacijama, od kojih se očekuje da kroz centralizovane aktivnosti poboljšaju efikasnost i rezultate. Institut za nestale osobe će ojačati svoje analitičke kapacitete za prikupljanje dostupnih informacija i njihovo bolje korištenje. Institut je tražio i dodatnu obuku za svoje osoblje kako bi se pružila podrška u ovom dodatnom analitičkom fokusu.

Najmodernije laboratorije Međunarodne komisije za traženje nestalih su sada operativne u Hagu i obrađuju zahtjeve za utvrđivanje identiteta koji dolaze iz institucija BiH. Međunarodna komisija za traženje nestalih će i dalje biti prisutna u regionu i pružaće iste usluge žrtvama.

Svi učesnici su izrazili najdublju zahvalnost partnerima koji pružaju podršku u ovim važnim aktivnostima kroz finansijsku pomoć i pomoć u izgradnji kapaciteta, naročito Evropskoj uniji. Jasno je da su dosadašnja ulaganja dovela do konkretnih rezultata. Jačanje finansijske i diplomatske podrške, kao i drugih oblika pomoći, predstavljaće važnu komponentu u osiguravanju postignuća kontinuiranih rezultata u narednim godinama.

Što se tiče izazova, učesnici su se složili da je od kritične važnosti da svi oni koji imaju bilo kakve informacije o sudbini nestalih lica moraju da pruže te informacije. To je minimum koji porodice nestalih zaslužuju.

Predstavnici svih institucija su naglasili da traženje nestalih predstavlja humanitarni imperativ, a koji se vrši na nepristrasan i  nezavisan način. Taj proces treba da bude oslobođen od politizacije i da uživa punu podršku svih građanskih, vladinih i političkih tijela.

Na kraju, učesnici su se složili da je kontinuirano partnerstvo između međunarodne zajednice i domaćih institucija od kritične važnosti za rješavanje sudbine nestalih, te izražavaju opredjeljenje da nastave i da dalje jačaju tu saradnju.